Een nieuw gazon plaatsen? Kale plekken in je gazon behandelen? Een beschadigd gazon herstellen? Het gazon inzaaien is precies wat je kunt doen. Wat houdt gras inzaaien in en wanneer kun je dit het beste doen?
Wanneer je een gazon wilt aanleggen of al een gazon in de tuin hebt krijg je te maken met het gras inzaaien. Dit heeft verschillende doeleinden en vormt daarnaast ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud van gazons. Hiermee houdt je je gazon mooi en strak en kun je dus het hele jaar genieten van een prachtige grasmat in de tuin.
Gazon inzaaien betekent dat je graszaden gaat strooien op de bodem in je tuin. Hiermee zorg je ervoor dat er een mooi en strak geheel ontstaat. Je wilt natuurlijk geen tuin waarbij er allerlei kale plekken in het gras zitten. Het is daarom van groot belang om het gazon in te zaaien. Om een groot grasplein in te zaaien schakel je het beste een tuinbedrijf in. Zij hebben niet alleen de juiste ervaring, maar ook het goede gereedschap en veel kennis. Op deze manier weet je zeker dat het inzaaien van je gazon op de juiste manier gebeurt en dat je volop kunt genieten van een mooie tuin.
Kleine kale plekken in je gazon behandelen kan je perfect zelf doen.
Gazon inzaaien bij de aanleg
Het inzaaien van een gazon is ten eerste onmisbaar bij het aanleggen van gazons. Wanneer je kiest om manueel gras te zaaien in plaats van graszoden te plaatsen, heb je uiteraard graszaad nodig. Dit ga je in een bewerkte bodem zaaien, zodat er een mooie grasmat ontstaat. Eerst is het hierbij belangrijk om een goede soort graszaad te kiezen. Welke je kiest is afhankelijk van de functie die het gazon gaat krijgen. Wil een siergazon waar zomers de vogels neerstrijken of ga je voor een speelgazon waar de kinderen volop kunnen voetballen en spelen? Het gras wordt ingezaaid en daarna licht ingeharkt. Een tuinman zorgt ervoor dat het zaad niet te diep komt te liggen.
Soorten graszaden
- Engels Raaigras – Ideaal voor speel- en sportgazons: Startgroei is zeer snel, kan zeer goed tegen betreding, heeft een blad met een grove structuur, groeit snel, moet vaak worden afgereden, besproeid en bemest worden. Dit soort gras kan slecht tegen schaduwrijke plaatsen.
- Veldbeemdgras – Gazon dat zeer goed tegen droogte kan: Bezit een zeer sterk wortelgestel, kan dus goed tegen intensieve betreding, kan goed tegen droogte, is duurzaam en groeit relatief langzaam.
- Struisgras – Kan goed kort gemaaid worden: Kan zeer goed tegen kort maaien, heeft een lange levensduur, is fijnbladig van structuur.
- Roodzwenkgras – Ideaal voor siergazons: Heeft een lange levensduur, een blad met een fijne structuur, groeit langzaam en kan kort gemaaid worden.
Gazon inzaaien bij het onderhoud
Je kunt het gazon ook inzaaien bij het onderhoud van een gazon. Dit is meestal de logische volgende stap na het verticuteren van de grasmat. Bij het gazon verticuteren worden mos en plantaardig afval uit de bodem gehaald, waardoor de graswortels weer kunnen ademen en optimaal kunnen groeien. Na het verticuteren ontstaan er in de meeste gevallen wat kale plekken. Met het gazon inzaaien ga je deze kale plekken weer opvullen. Na een paar weken is het gras op deze plekken vaak weer op de goede hoogte en kun je genieten van een strak en vol gazon.
Stappenplan kale plekken in het gras herstellen
- Verwijder het onkruid en verwijder alle takken en boomschors…;
- Grond omspitten; ( ongeveer 10 cm )
- Grondverbeteraar toevoegen en woelen; ( bij slechte grond )
- Grond egaliseren; ( met de voeren of met een rol )
- Graszaad inzaaien of doorzaaien; ( horizontaal en verticaal )
- Graszaad en grond samen omharken;
- Gazon aandrukken;
- Gazon water geven;
Waarom gazons inzaaien?
Een gazon inzaaien is van groot belang. Ten eerste vormt dit de basis van een goede grasmat. Door het graszaad naar keuze in de voorbewerkte grond te zaaien ontstaat er binnen een aantal weken een mooie grasmat. Daarnaast is het gazon inzaaien ook voor het onderhoud een belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de kale plekken na het verticuteren aanwezig blijven. Dit geeft je gazon een onverzorgd uiterlijk. Opnieuw je gazon inzaaien is dan de beste en snelste manier om van de kale plekken af te komen.
Tip: Meet zeker de zuurtegraad (pH) van de bodem met een pH-meter of pH-tester vooraleer je gaat inzaaien. Is de zuurtegraad te laag dan kan je deze verhogen door grondverbeteraar of kalk toe te voegen tussen je graszaden. Het best bekom je een pH-waarde tussen 6 & 7.
De beste tijd van het jaar voor zaaien
Wanneer is de beste tijd voor het inzaaien van een gazon? Een gazon inzaaien kan het hele jaar door; maar de voorkeur ligt in het voorjaar of aan het begin van het najaar. Tijdens het voorjaar zal het gras snel groeien door de hoge luchtvochtigheid en de stijging van de temperaturen. Denk hierbij aan de maanden maart en april.
September staat bekend als de herstelmaand. Dit is de maand waarin kale plekken en eventuele andere schade herstelt kan worden. Je kunt ervoor kiezen om deze plekken bij de zaaien, maar ook om nieuwe graszoden te leggen. Is de schade te groot? Schakel een gespecialiseerd bedrijf in voor advies. Wellicht is het aan te raden om het hele gazon opnieuw te leggen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de werkzaamheden per maand:
Maanden | Werkzaamheden |
April – mei – juni | Het gras groeit sneller door hoge luchtvochtigheid tijdens de groeimaanden. Gras inzaaien kan het beste eind maart/begin april. |
Juli – augustus – september | September: laat het gazon herstellen door bij te zaaien of nieuwe graszoden te laten leggen |
Aandachtspunten bij het inzaaien van een gazon
Waar moet je op letten een gazon inzaaien? Zowel bij het gazon aanleggen als herstellen is het belangrijk om op de juiste tijd en temperatuur ( 15 – 25 graden Celcius ) te letten. Het voorjaar is bij uitstek de periode om je gazon aan te laten leggen. Het herstellen doe je het beste aan het begin van het najaar. Gebruik voor het herstellen hetzelfde graszaad als bij het aanleggen van het gazon. Op deze manier voorkom je verschillende kleuren of soorten gras. Zaai bij voorkeur bij weinig wind en niet net na een regenbui. Kijk bij het gazon onderhouden ook goed naar de andere stappen in het mooi houden van het gazon. Kies voor de expertise van specialisten op dit gebied om zeker te zijn van een strak en goed onderhouden gazon.
Manieren van gazons inzaaien
Kleine gazons inzaaien
Kleine graspartijen kan je het best manueel inzaaien. Je neemt het graszaad in je zaaihand en strooit het zo gelijkmatig over de bewerkte grond. Je dient bij een handmatige inzaai een verbruik van ongeveer 200-300 kg graszaad per hectare te voorzien.
Middelgrote gazons inzaaien
Een middelgroot gazon kan je inzaaien door gebruik te maken van een strooiwagen. Je plaatst het graszaad in de zaaibak en rolt op regelmatige afstanden ( volgende de breedte van de strooiwagen ) over het grondoppervlak.
Iets grotere gazons kan je inzaaien door gebruik te maken van een doorzaaimachine. Deze zijn ideaal voor het inzaaien van een gazon in een pas geverticuteerde grond. Dankzij de messen van het messenrondsel worden er sneden gemaakt in het gazon om door te zaaien. Je dient bij een machinale inzaai een verbruik van ongeveer 150-200 kg graszaad per hectare te voorzien.
Grote gazons inzaaien
Dien je een zeer groot grondoppervlak zoals een weide of een sportveld / voetbalveld in te zaaien of voer je een grote gazonrenovatie door, schakel dan een vakman zoals een tuinman in. Zij beschikken over doorzaaimachines met minitractor / minitrekker om gazons en weides snel en effectief aan te leggen. Je dient bij een machinale inzaai een verbruik van ongeveer 150-200 kg graszaad per hectare te voorzien.
Prijs gazon laten inzaaien door tuinprofessional
Je dient op een kost te rekenen van ongeveer €1 – € 2/m² ( excl. kost graszaad ) indien je het gazon laat inzaaien door een tuinman. De prijs is ook afhankelijk van de grootte van het gazon en de soort graszaad. Gazons kunnen zowel manueel als met een inzaaimachine ingezaaid worden.
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.