Het onderhoud van beplanting & tuinborders is net zo belangrijk als de aanleg ervan. Je moet goed op de hoogte zijn van de planten die in de border staan en deze op de juiste manier behandelen.
Bij het onderhoud van plantenborders komen alle aspecten van tuinonderhoud aan bod: bemesten, besproeien met water, onkruid bestrijden, snoeien, zomer- en winterklaar maken, etc. Dat is veel werk, maar als je het goed doet is de beloning groot. Want dan heb je het hele jaar door een border die in volop bloei is.
De basis voor borderonderhoud
Bij het aanleggen van een border in je tuin is de oriëntatie ten opzichte van de ramen van je woning erg belangrijk. Je wilt immers ook vanuit huis kunnen genieten van de planten in je tuin. Een borderbreedte van 2 á 3 meter volstaat voor de meeste borders maar kleinere borders vanaf 60 cm zijn ook mogelijk. Bij een lengte vanaf 5 meter kun je door de samenstelling van de beplanting al in het grootste deel van het jaar een fraai uitzicht creëren. Welke planten worden gebruikt is helemaal je eigen beslissing. Je kunt kiezen voor een mix van vaste planten, eenjarig en tweejarig zaaigoed en focussen op kleur, maar ook op geur.
Bij de inrichting van de border moet er zorg voor worden gedragen dat alle planten zichtbaar zijn. Dat betekent dat de planten aan de rand van de border minder hoog moeten zijn dan de planten die achteraan staan. Let bij het inrichten ook op de bloeitijd van de planten. Het is het mooist als de verschillende planten na elkaar gaan bloeien of in elk geval overlappende bloeitijden hebben. Daarvoor moet je een flinke dosis plantenkennis hebben. Heb je dat niet, dan kan een tuinarchitect je raad geven of een tuinman uit je buurt die zich bezighoudt met de aanleg en onderhoud van beplanting & borders . Ook het internet is een waardevolle informatiebron.
Borders bemesten
Bemesting is bij het onderhoud van borders van cruciaal belang. Meestal is de grond in onze tuinen niet rijk genoeg aan voedsel. Bij het bemesten moet je ook rekening houden met het vocht dat door de grond wordt vastgehouden. Er wordt geadviseerd om een nieuwe border voor het beplanten te bemesten met koemest. Dat bevat organische stoffen, die essentieel zijn voor de groei van de planten. Je hebt ongeveer één kruiwagen per 5 vierkante meter nodig. De mest moet door de bovenlaag worden gemengd door de bodem om te spitten. Voor dit deel van onderhoud beplanting & borders heb je dus wel spierballen nodig.
Ook als er éénmaal planten in de border staan is bemesten een regelmatig terugkerend onderdeel van het onderhoud van tuinborders. In het vroege voorjaar en in de maanden mei/juni is het noodzakelijk om korrelmest te strooien. Gebruik 1 kilo mest per 10 vierkante meter. Welke samenstelling de mest moet hebben is afhankelijk van de grondsoort. In het tuincentrum kun je daar de juiste informatie over krijgen. Bij het onderhoud & beplanting van borders moet je ook niet vergeten om compost te strooien. Dat moet in het voor- en najaar. Compost is extra belangrijk bij arme soorten grond, zoals klei- en zandgrond.
Dagelijks onderhoud plantenborders
Voor een continu doorbloeiende border ben je het hele jaar druk met het onderhoud bezig. Maar het is ook leuk werk. Het is een kwestie van goed je ogen gebruiken om te bepalen welke werkzaamheden moeten worden gedaan. Een regelmatig terugkerend onderdeel is onkruid verwijderen. Dat doe je door te wieden en het onkruid met wortel en al weg te halen. Opbinden van planten is een andere terugkerende bezigheid. Met opbinden wordt voorkomen dat planten die minder sterke stengels hebben door de sterke groei plat gaan liggen. Als je een goed gevulde border hebt hoeven er minder planten te worden opgebonden omdat ze elkaar ondersteunen.
Andere onderdelen van het dagelijks onderhoud en beplanting van borders is dode knoppen verwijderen, uitgebloeide planten innemen zodat ze een tweede keer kunnen bloeien, snoeien, water geven, planten langs rekken leiden, controleren of er geen ziektes ontstaan, ziektes bestrijden, etc… Met borders ben je dagelijks bezig zolang de border nog helemaal in bloei staat. Het is dus veel werk, maar het is beslist de moeite waard. Want een goed ingerichte border ziet er elke dag anders uit.
Onderhoud borders
Het onderhoud van tuinborders dat in het najaar moet gebeuren is eigenlijk al de eerste voorbereiding voor het volgende zomerseizoen. Het najaar is het juiste moment om planten te verplaatsen of om nieuwe planten in de border te zetten. Bestaande planten moet worden klaargemaakt om de winter goed te doorstaan. Voor sommige planten betekent dit dat het loof moet worden afgesneden. Bij andere planten moet dat juist blijven staan, als bescherming tegen de vorst. Afhankelijk van het soort grond kun je besluiten de bodem met een laagje turfmolm te bedekken om de vochtbalans te bewaren. Ingewikkeld? Geen tijd om je borders te onderhouden, schakel dan een tuinprofessional in!
Prijs plantenborder laten onderhouden
Je dient te reken op een tarief tussen €35 – €55 / u indien je een tuinman wenst in te schakelen voor het onderhouden van alle plantenborders.
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.