De tuinborder aanleggen & beplanten is een van de leukste onderdelen van de tuinaanleg. Gedurende dit proces zie je de tuin veranderen in een mooie plek voor bloemen en planten. Door te kiezen voor de juiste beplanting kun je heel lang genieten van jouw tuin. Waar moet je op letten bij de tuinborder aanleggen & beplanten en hoe plaats je een border? Alle informatie over dit onderwerp vind je hier.
Creëer sfeer en lijnen in de tuin
Een tuinborder aanleggen & beplanten, waarom zou je dat doen? In de eerste plaats kun je op deze manier duidelijke lijnen in de tuin aanbrengen. De tuin wordt op deze manier esthetisch aantrekkelijker en je creëert heel veel sfeer. Omdat je zelf de hoogte en breedte van de borders kunt bepalen ontstaat er een wereld aan mogelijkheden. Speel met verschillende hoogtes en materialen en maak zo van je tuin een paradijs van bloeiende planten. Een tuinborder aanleggen & beplanten doe je bij voorkeur in het najaar, wanneer de grond wat vochtiger is. Ook in het voorjaar kun je een tuinborder aanleggen & beplanten.
Belangrijke aandachtspunten
Er zijn een aantal zaken die de aandacht verdienen bij het tuinborder aanleggen & beplanten. Kijk ten eerste goed naar de plek waar de border komt te staan. Het is belangrijk om te weten hoeveel zonuren deze plek per dag krijgt. Hier moet je de plantenkeuze op aanpassen. Het is ook belangrijk om van te voren een beeld te schetsen van hoe jouw ideale tuin eruit ziet. Zo kun je ook de indeling van de borders alvast bedenken: plaats hogere planten aan de achterkant en lage planten aan de voorkant voor een mooi effect. Met de hulp van een hoveniersbedrijf zie je dit niet meer over het hoofd en wordt overal rekening mee gehouden.
Een tuinborder aanleggen & beplanten: zo moet het
Hoe wordt een border geplaatst? Een tuinborder aanleggen & beplanten wordt gedaan door hoveniersbedrijven. Dit gebeurt in drie stappen:
- Spitten en onkruidvrij maken: de bodem waarop de border wordt geplaatst moet als eerst worden aangepakt. Onkruid en wortels worden zoveel mogelijk verwijderd.
- Border bemesten: de volgende stap is het bemesten van de border. Organisch materiaal wordt door de grond gemengt. Dit werkt als een goede meststof voor de planten in de border.
- Border beschermen: plaats eventueel een gronddoek.
- Tuinborder beplanten: de planten worden in de border geplant. Hierbij wordt rekening gehouden met de ruimte tussen volwassen planten. Tot slot worden de planten nog met water besproeid en wordt er eventueel boomschors in de borders geplaatst.
De juiste beplanting kiezen
Door het plaatsen van een tuinborder heb je volop de mogelijkheid om mooie planten en bloemen aan te schaffen. Het is hierbij belangrijk om advies in te winnen van de hovenier of zelf te kijken naar de bloeimaanden van planten. Dit staat vaak aangegeven op het plantenetiket. Hoe kleiner de border, hoe aantrekkelijker het is om planten te kiezen die lang bloeien. Er zijn tal van planten die maandenlang mooi blijven en een echte aanwinst vormen voor iedere tuin. Kijk naar de vormen en kleuren van de bloemen maar houd vooral rekening met de bloeiperiode van planten.
Een tuinborder aanleggen & beplanten kan zeer aantrekkelijk worden gemaakt door te kiezen voor een variatie in kleuren en vormen van planten. Je kunt mooie combinaties maken van bladkleuren en vormen met mooie bloemen en struiken. Voor ieder seizoen zijn er bepaalde plantensoorten die goed gedijen in bepaalde weersomstandigheden. Je kunt bijvoorbeeld siergras in de border laten plaatsen tijdens de nazomer. In het voorjaar zijn er tal van mooie vroegbloeiers te koop die je tuin opfleuren. Voor advies over de planten kun je terecht bij een hoveniersbedrijf in de buurt.
Onderhoud van de border
Hoe zorg je voor een border die zo lang mogelijk mooi en verzorgd blijft? Na het tuinborder aanleggen & beplanten kun je in de daaropvolgende weken en maanden genoeg doen om het mooi te houden. Zo is water geven essentieel voor de kwaliteit van de planten. Ook doe je er goed aan om regelmatig onkruid te verwijderen. Verder kun je eventueel ook een laag bodembedekker aanbrengen op de border. Door het inschakelen van professionele hovenier wordt de border op de juiste manier aangelegd en maak je de goede keuze in planten. Zo kun je lang genieten van de nieuwe border(s) in je tuin.
Soorten tuinborders
Border zijn er in allerlei maten en vormen. Kies je voor een lage border, die gelijkloopt met je gazon of toch voor een border met opstand? Er zijn heel wat materialen voor handen die je als border kan gebruiken.
Je hebt de keuze uit heel veel verschillende soorten borders en het is aan jou om te bepalen wat goed in je tuin past. Brede, smalle, kleine of juist grove borders geven jouw tuin een unieke uitstraling. Niet alleen de vorm, maar ook het materiaal speelt een grote rol. Kies je voor hout, of ga je voor stenen blokken of een kant-en-klare borderrol? Een gespecialiseerd hoveniersbedrijf weet als geen ander wat het beste past bij de rest van jouw tuin. Ook kun je aangeven wat je wensen zijn; door middel van professioneel advies kom je erachter wat mogelijk is in jouw tuin.
Betonnen boordsteen
Betonnen boordstenen zijn gemaakt van beton, waarbij mogelijk een kleurstof werd toegevoegd. Ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren zoals grijs, rood, bruin, dondergrijs en zwart. Je kan ze effen kopen maar ook als ronde palissade. Je kan ze als betonnen paneel kopen maar ook als betonblok of bouwsteen. Je kan de tuinboord volledig in de grond steken of gedeeltelijk. De afmetingen zijn heel verschillend, afhankelijk van de toepassing ervan. Betonnen boordstenen worden op een chape of zandbed geplaatst. Dankzij hun tand-en-groef kan je ze makkelijk tegen elkaar plaatsen. Betonnen boordstenen worden ook gebruikt bij de opbouw van een tuinafsluiting met betonplaat. Deze zijn wel een zwaarder dan de boordstenen die in de grond zitten.
Houten borderrol
Wie het graag landelijk houdt, kan opteren voor de plaatsing van een houten border op rol. Verschillende half-ronde houten paaltjes worden met een doek samengebonden en vormen een kleine palissade. Ze zijn ideaal om borders mee te vormen. Ze zijn vrij goedkoop en zeer makkelijk te plaatsen. De meest gebruikte houtsoort voor deze soort borders is grenenhout. De duurzaamheid is een stuk minder goed dan betonnen boordstenen. Kies je voor hardhout dan kies je uiteraard voor een meer duurzame oplossing. Je kan ze gebruiken als scheiding tussen plantenborders en gazon of als bloembak. Ze zijn ook populair als border van een kleine moestuin.
Gerecycled kunststof
Wie een tuinafboording wenst te plaatsen met een zeer hoge duurzaamheid kan opteren voor een borderlatten, deze zijn gemaakt in gerecycled kunststof.
De latten zijn heel dun waardoor je ze makkelijk kan plooien in bochten. Maar ook voor rechte borders zijn ze perfect in te zetten. Ze zijn ideaal als tuinafboording voor het gazon, tuinpaden, border, moestuin, vijverborder enz…
Dankzij hun natuurlijke uitstraling en verschillende kleuren kan je ze overal in de tuin toepassen. Ze zijn in verschillende afmetingen en kleuren te verkrijgen.
Klinkers & stapelblokken
Ook klinkers en blokken worden gebruikt om tuinafboording te vormen. De bouwstenen worden gebruikt om een afboording boven de grond te maken of ze worden gelijk met het gazon en border geplaatst. Kleiklinkers worden ( kops ) tegen elkaar geplaatst en vormen zo een mooie natuurlijke afboording van borders maar ook van terrassen, opritten en tuinpaden.
Ook het gebruik van grote tuinblokken zoals betonblokken worden als stapelblokken gebruikt in de tuin. Samen vormen ze een verhoogde border of verhoogde tuinmuur als border van een bijvoorbeeld een strakke vijver of de borders van een tuinpad. De stapelblokken worden tegen elkaar gelijmd. Populair zijn de stapelblokken in antracietkleur.
Natuurstenen borders
Als laatste heb je boordstenen in natuursteen. Denk maar aan blauwe hardsteen. Er zijn tal van natuursteen soorten die je als boordsteen of stapelsteen kan gebruiken. Natuursteen is heel duurzaam maar ook één van de duurste materialen om in de tuin te plaatsen.
Prijs plantenborder laten plaatsen
Je dient te reken op een tarief tussen €35 – €55 / u indien je een tuinman wenst in te schakelen voor het plaatsen van plantenborders. Hierbij komen nog alle kosten van de materialen en de beplanting.
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.