Heb je altijd al een landelijke zwemvijver in de tuin gewild? Een zwemvijver aanleggen behoort tot de mogelijkheden van tuinaanleg. Met een zwemvijver vindt je tijdens de warme zomermaanden verkoeling en kun je daarnaast ook genieten van een natuurlijk element in je tuin. Een zwemvijver aanleggen: wanneer doe je dit en wat zijn de voordelen ten opzichte van een zwembad? Hier vind je alle informatie over zwemvijvers.
Een zwemvijver, wat is dit precies? Je kunt dit vergelijken met een zwembad, alleen is een zwemvijver de meer natuurlijke variant. Toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen tussen deze twee. Een zwemvijver is een grote tuinvijver die groot en diep genoeg is om in te zwemmen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een biologisch zuiveringssysteem waardoor het water schoon blijft. Er wordt dus niet, in tegenstelling tot een gewoon zwembad, gebruik gemaakt van chloor of andere chemicaliën. De zwemvijver heeft twee delen: een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Het water wordt gefilterd door speciale waterplanten en stenen.
Voordeel zwemvijver
Hoewel een zwembad wellicht aantrekkelijker lijkt, heeft een zwemvijver heel wat voordelen die wellicht je gedachten veranderen. Bij een zwemvijver wordt in de eerste plaats geen chloor gebruikt om het water te reinigen. Wanneer je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor een zwembad is een zwemvijver aanleggen zeker een aanrader. Wat zijn de andere voordelen van een zwemvijver?
- Een zwemvijver aanleggen is goedkoper dan het laten aanleggen van een zwembad;
- Het onderhoud van een zwemvijver is veel minder dan bij een zwembad;
- In de zomer kun je zwemmen in de vijver, in de winter heb je een mooi en opvallend sfeerelement in huis;
- Een zwemvijver past in iedere tuin; ongeacht de stijl van de tuin (en het huis);
- Het is goed mogelijk om de zwemvijver zo’n twee tot vier graden te verwarmen.
Voorbeelden en ideeën van natuurlijke zwemvijvers
Zwemvijver of zwembad
Wil je de voordelen van zowel een zwemvijver als een zwembad met elkaar vergelijken? Dat kan met behulp van onderstaande tabel:
Voordelen zwemvijver: | Voordelen zwembad: |
Geen bacterievorming omdat het water altijd in beweging is. | Het water is niet in beweging |
Integreert goed in de tuin | Valt op in de tuin en is een echte eyecatcher |
Trekt natuur naar de tuin | Heeft vooral een functionele rol |
Verschillende vormen mogelijk | Verschillende vormen mogelijk |
Geen last van allergieën door chloor | Schoon zwembad zonder vogels en waterdieren |
Ontwerp zwemvijver
Een zwemvijver is dus een goed alternatief voor een zwembad. Laat je een zwemvijver aanleggen? Dan is het belangrijk om te beginnen met het maken van een zwemvijver plan. Huur een tuinaannemer in dat gespecialiseerd is in het aanleggen van zwemvijvers. Zij helpen je met het maken van een goed plan op basis van jouw wensen. Het eindresultaat is een plattegrond van de tuin waarin duidelijk de omvang van de zwemvijver wordt aangegeven. Vergelijk verschillende offertes waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de totale kosten. De volgende stap is het maken van een afspraak voor het aanleggen van de vijver.
Vergunning zwemvijver
Heb je een vergunning nodig voor een zwemvijver aanleggen? Voor de aanleg van een zwemvijver gelden dezelfde regels als het aanleggen van een zwembad. Hierbij geldt dat een zwemvijver kan worden aangelegd zonder vergunning, mits de zwemvijver aan alle voorwaarden voldoet. In Vlaanderen gelden onder andere de volgende voorwaarden:
- De constructie is meer dan 1 meter verwijderd van de perceelgrens;
- De zwemvijver is minder dan 30 meter verwijderd van de woning;
- Niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen;
- Niet in kwetsbaar gebied liggen;
In Wallonië gelden weer andere regels. Hier dien je vooral rekening te houden met het oppervlakte van de zwemvijver, maar ook met de inplanting van de zwemvijver in kwestie en jouw woning ten opzichte van de openbare autoweg.
Het is in alle gevallen aan te raden om bij de gemeente in jouw regio navraag te doen.
Zwemvijver aanleggen: van graven tot metselen
Een zwemvijver aanleggen, hoe gaat dit in zijn werk? Nadat een plan is gemaakt zal eerst de vijver graven op de plek waar de zwemvijver wordt aangelegd en de overtollige grond afvoeren. Daarnaast wordt hier een dikke betonnen plateau gegoten, met 20 centimeter dikte. De wanden van een zwemvijver worden ook met beton opgemetseld en zijn tot 30 centimeter dik. Zo wordt de waterdruk goed opgevangen. Er wordt in sommige gevallen ook gekozen voor een zwemvijver die gemaakt is van vijverfolie. Vuil zal zich hier sneller ophopen en ook lopen in de vijver wordt moeilijker. Bovendien loop je hiermee het risico dat het folie zal scheuren, waardoor geen goede filtering mogelijk is.
Een groot voordeel van de zwemvijver is dat het onderhoud minimaal is. Door de plaatsing van zuiverende planten heeft de zwemvijver een natuurlijke filter. Denk hierbij onder andere aan planten als de Kalmoes, de Engelse Watermunt en de Holpijp. Dit zijn stuk voor stuk heliophytenplanten met een filterende werking. Maak de vijver af met wat mooie lavastenen en de tuin heeft er een mooi sfeerelement bij.
Prijs zwemvijver aanleggen
De prijs voor de aanleg van een zwemvijver door een aannemer varieert naargelang de oppervlakte van de vijver, de afwerking en hoeveelheid en soort vijverbeplanting. De gemiddelde prijs van een aangelegde zwemvijver van 30m2 van 100 cm diep begint rond de €25.000. Een zwemvijver van 30 m2 en 150 cm diep kost al gauw €40.000.
Vakman nodig? Vraag je gratis offerte aan
Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen? Zoek je een tuinman of aannemer? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan. Je komt zo in contact met professionele vakmensen uit je buurt.